Så skall det slutligen bytas syllar i villan

Som husägare vet man ju att det då och då kommer tråkiga tillfällen när det där man hoppas aldrig skall ske slutligen sker. Taket börjar läcka, värmepannan rasar eller som för mig, det smyger in fukt i syllarna så de måste bytas. Jag har haft ganska bra tur hittills, men nu är det min tur.

Näsan är en bra detektiv i jakten på osund grund

För mig var det lukten som gav mig första misstanken att något var fel. En lite unken doft som en gammal jordkällare ungefär. Omedelbart kom det en klump i magen och tanken på mögel var hemsk. Det var väl ingen jätteöverraskning, det har drabbat rätt många hus i området genom åren, men man hoppas ju slippa eländet. Jag misstänkte direkt att det var syllarna som angripits och pratade med ett företag som mina grannar använt för att byta syllar och de kunde komma samma vecka.

Inte så bra, men det kunde varit värre

De konstaterade ganska snart att mina misstankar var korrekta. Visst var det fukt och mögel i syllarna som var boven i dramat. Som tur var är det inte en döds stöt för ekonomin, men billigt blir det inte. Tur i oturen för mig är att det går komma åt syllarna från utsidan på min kåk, så det funkar att bo kvar i huset under bytet av syllarna. Med rejäla fuktspärrar och nytt fräscht virke skall det förhoppningsvis vara sista gången detta hus behöver byta syllar. Men som alltid med gamla (och nya) hus, man vet aldrig vad som händer.