Haiku med svenska konstnärer

För er som inte vet så är haiku en poesiform från Japan, där dikten eller prosan består av 3 meningar. Meningarna är uppbyggda på så sätt att antalet stavelser är 5-7-5. Exempel på haiku:

Jag vill se sol nu
Jag vill bara sola nu
Kom snälla sol kom

Inte den bästa haikun som någonsin skrivits, men förhoppningsvis är den tillräckligt bra för att ni ska förstå vad en haiku är för något. Att skriva haikus är lite som att måla en tavla, som svenska konstnärer målar. Svenska konstnärer som de på https://www.artely.se/konstnarer/ har alla sin egen stil, precis som de olika stilarna haikus kan ha. Det finns roliga haikus, djupa haikus, inspirerande haikus, och förstås vardagliga haikus (som den ovanför) med fler. Vilken haiku man väljer att skriva beror på vem man är som person, samt till vilket syfte man skriver den. Favoriten är roliga, det är i dem man kan skoja till det med eufemismer, obskyra referenser, samt knäppa situationer.

Exempel på rolig haiku:

Att vara ensam
Likt kapten Kirks vardagar
Mycket Netflixchill

Återigen kanske inte den bästa, men har man kunskap om karaktären som nämns, samt innebörden av begreppet ”Netflix & chill”, kan man nog småskratta lite för sig själv när man läser den.

Det var allt för den här gången.